Algemene voorwaarden Recovery House Nederland
Begripsbepalingen
In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
- Recovery House Nederland: de bv, gevestigd en kantoorhoudend te Apeldoorn, kvk nummer 81256485, welke op basis van een zorgovereenkomst zorg verleent aan cliënt;
- Cliënt: de persoon en contractuele wederpartij met wie Recovery House Nederland een zorg- (en daaraan gekoppelde huur-) overeenkomst heeft gesloten.
Artikel 1. Toepasselijkheid
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten en overige rechtsbetrekkingen waarbij Recovery House Nederland zorg levert aan cliënt. Partijen kunnen bij overeenkomst (gedeeltelijk) van deze algemene voorwaarden afwijken;
- Afwijkingen van-, danwel aanvullingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts bindend nadat zij schriftelijk tussen partijen zijn overeengekomen en hebben slechts betrekking op betreffende overeenkomst.
- Indien enige bepaling in deze algemene voorwaarden tegenstrijdig is met enige bepaling in de overeenkomst(en) en/of overige rechtsbetrekkingen is dit in betreffende overeenkomst opgenomen en van toepassing.
- Wanneer een bepaling van de overeenkomst(en) en/of deze algemene voorwaarden wordt vernietigd of anderzijds niet van toepassing mocht zijn, dan zijn de overige bepalingen van de overeenkomst(en) en/of deze algemene voorwaarden onverminderd van toepassing.
Artikel 2. Zorg
- Het zorgprogramma is opgebouwd aan de hand van 10 leefgebieden, afgestemd op de persoonlijke situatie van de cliënt mede gewaarborgd door individuele begeleiding. Dit noemt Recovery House Nederland ‘zorg op maat’.
- De ondersteuning in de verschillende leefgebieden is onder professioneel toezicht. De inhoud van het zorgprogramma, begeleidingsplan en leefgebieden liggen ter inzage.
- De zorgovereenkomst, vertaald in het begeleidingsplan verplicht Recovery House Nederland tot een inspanningsverplichting, terwijl iedere resultaatverplichting door Recovery House Nederland nadrukkelijk van de hand wordt gewezen. Recovery House Nederland zal de zorg naar hoogst mogelijke kwaliteit, inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van vakbekwaamheid uitvoeren.
Artikel 3. Begeleidingsplan
- Na instroom krijgt cliënt een persoonlijk begeleider toegewezen welke samen met cliënt een begeleidingsplan opstelt op basis van de 10 leefgebieden, afgestemd op de persoonlijke situatie van cliënt (zorg op maat).
- Het plan bestaat uit een hulpvraag, doel en actie per leefgebied, alsmede een beoogd tijdspad en prognose van de benodigde ondersteuning om dit te realiseren.
- De cliënt committeert zich aan het begeleidingsplan door te tekenen voor akkoord.
- Het begeleidingsplan heeft een dynamisch karakter daar het gedurende traject op meerdere momenten zal worden geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. Evaluatiegesprekken vinden om de drie maanden (kwartaal) plaats.
Artikel 4. Persoonlijk begeleider
- Iedere cliënt krijgt een persoonlijk begeleider (PB’er) toegewezen, dit wordt bepaald door Recovery House Nederland. Dagelijks vindt er een overdracht plaats, wekelijks super- en intervisie, maandelijks diverse overlegvormen (team- en multidisciplinair overleg), waarin voortgang van het zorgtraject alsook functioneren van PB’er wordt besproken.
- Wanneer cliënt ontevreden is over geleverde zorg en/of persoonlijk begeleider kan cliënt zich ten allen tijde beroepen op het klachtenreglement;
Artikel 5. Klachten
- Recovery House Nederland zet dagelijks haar beste beentje voor om kwalitatief goede zorg op maat te leveren. Toch kunnen misverstanden ontstaan of zaken anders lopen dan verwacht. Wanneer dergelijke situatie zich voordoet kan cliënt zich ten allen tijde beroepen op het klachtenreglement als beschreven op de website (www.recoveryhouse.nl).
- Recovery House Nederland heeft een klachtenfunctionaris, welke op verzoek, onafhankelijk en onpartijdig kan bemiddelen.
- Recovery House Nederland is aangesloten bij de Geschillencommissie Zorg. Bij ontvangst van een (formeel) schriftelijk verzoek t.a.v. de bestuurder (punt 4 klachtenreglement op de website), kan de Geschillencommissie Zorg worden ingeschakeld (punt 5 klachtenreglement op de website), en zal Recovery House Nederland degene die de klacht heeft ingediend hiervan op de hoogte brengen.
- De Geschillencommissie zorg neemt een klacht alleen in behandeling als deze eerst bij Recovery House Nederland is ingediend.
Artikel 6. Aanmeld- en instroomprocedure
- Hoewel het ieder vrij staat zich aan te melden bij Recovery House Nederland, kent onze zorg haar grenzen. Om te bepalen of Recovery House Nederland de passende instelling is, geldt een instroomprocedure. Recovery House Nederland behoudt hierbij het recht tot een negatief begeleidingsadvies (toelating te weigeren).
- Het aanmeldformulier horend bij de instroomprocedure moet in een zo vroeg mogelijk stadium, tenminste 4 weken voor ontslagdatum van de kliniek bij Recovery House Nederland zijn ingediend. Hierop zal een intake worden gepland, waarna een positief danwel negatief begeleidingsadvies volgt.
- Bij instroom (na positief begeleidingsadvies) gaat cliënt akkoord met, en tekent voor- het huisreglement van Recovery House Nederland.
Artikel 7. Cliëntenraad
- Recovery House Nederland beschikt over een cliëntenraad om de kwaliteit te borgen, en om gevraagd danwel ongevraagd advies te kunnen geven aan de directie.
- Elke oud-cliënt (uit zorg) heeft recht zich aan te melden voor de cliëntenraad. Aanmelden kan via je persoonlijk begeleider.
Artikel 8. Aansprakelijkheid en verzekering
- Recovery House Nederland is niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die is ontstaan door in het kader van de geleverde diensten, verstrekte adviezen en overige door Recovery House Nederland verstrekte gegevens, dan wel enige schade ontstaan door ondeugdelijkheid van de geleverde diensten, tenzij de schade het gevolg is van opzet of grove schuld aan de zijde van Recovery House Nederland.
- Daarnaast is Recovery House Nederland niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die is ontstaan bij een derde in het kader van de uitoefening van haar werkzaamheden, tenzij deze schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van Recovery House Nederland.
- Recovery House Nederland aanvaardt daarnaast geen aansprakelijkheid voor enige schade bij cliënt en/of een derde die het gevolg is van het gebruik van diensten die door haar zijn geleverd dan wel adviezen die door haar zijn verstrekt en waarvoor zij geen tegenprestatie ontvangt.
- Uitsluitend voor zover Recovery House Nederland toerekenbaar tekortgeschoten is in de nakoming van haar verplichtingen uit hoofde van de zorgovereenkomst en/of deze algemene voorwaarden, kan Recovery House Nederland worden gehouden tot vergoeding van de daardoor veroorzaakte directe en voorzienbare schade.
- De aansprakelijkheid van Recovery House Nederland is in alle gevallen uitdrukkelijk beperkt tot maximaal het totale bedrag dat door cliënt uit hoofde van de zorgovereenkomst aan Recovery House Nederland is betaald, althans zal de aansprakelijkheid van Recovery House Nederland beperkt zijn tot het bedrag dat in dat geval uit hoofde van de door Recovery House Nederland afgesloten aansprakelijkheidsverzekering wordt uitbetaald. De aansprakelijkheid van Recovery House Nederland reikt dan ook niet tot enige verdere schade, waaronder, maar niet uitsluitend schade voortvloeiende uit aanspraken van derden.
- De cliënt dient bij instroom een particuliere Aansprakelijkheid (WA-) verzekering af te sluiten.
Artikel 9. Betaling en facturering
- De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voorziet in de mogelijkheid om de zorg vergoed te krijgen. In geval van een Persoons Gebonden Budget (PGB) wordt de vergoeding overgemaakt naar de cliënt als budgethouder. De vereiste administratie bij een PGB is de verantwoordelijkheid van de budgethouder maar zal door Recovery House Nederland worden bijgehouden en maandelijks ter goedkeuring aan de cliënt worden voorgelegd. Na ondertekening door de cliënt zal de administratie bij het zorgkantoor worden ingediend.
- De cliënt is een zelfstandige bijdrage aan het CAK per maand verschuldigd uit eigen middelen te voldoen, zonder dat de cliënt gerechtigd is tot verrekening met uit hoofde van de WMO toegekende gelden. Deze bijdrage is niet gekoppeld aan enige verblijfs-, ondersteunings- of andere functie of indicatie in het kader van PGB of WMO dan wel op een andere op cliënt van toepassing zijnde wettelijke regeling en dient derhalve door de cliënt integraal te worden voldaan ongeacht enigerlei toekenning aan cliënt van gelden uit hoofde van één van onze wettelijke regelingen.
- De eigen bijdrage voor wonen zoals opgenomen in de gesloten huurovereenkomst dient vooruit betaald te worden. De huurovereenkomst is onlosmakelijk verbonden met de zorgovereenkomst, deze algemene voorwaarden en de zorg die men ontvangt. Bij nalatigheid in de overeengekomen afspraken kan overgegaan worden tot het beëindigen van de zorg en huisvesting.
- De borg is gesteld op éénmaal de maandelijkse eigen bijdrage en dient bij ondertekening huurcontract te worden voldaan.
- Betaling van facturen dient, tenzij schriftelijk anders overeengekomen, te geschieden binnen 14 (veertien) dagen na dagtekening van de factuur. Betaling dient te geschieden op de door Recovery House Nederland B.V. in de factuur aangegeven wijze, in de op de factuur aangegeven valuta en op het door Recovery House Nederland opgegeven rekeningnummer.
- De termijn van 14 (veertien) dagen is een fatale termijn. Bij niet tijdige betaling is cliënt derhalve ook zonder ingebrekestelling in verzuim en is de volledige vordering tot betaling onmiddellijk opeisbaar.
- Wanneer een betaling opeisbaar is geworden, is cliënt vanaf dat moment wettelijke rente aan Recovery House Nederland verschuldigd.
- Wanneer de betaling niet heeft plaatsgevonden binnen genoemde termijn, is cliënt gehouden tot vergoeding van de kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte en de kosten in een daartoe noodzakelijke gerechtelijke procedure. De toepasselijke wettelijke regelingen zullen worden gevolgd. Cliënt is over de verschuldigde incassokosten eveneens wettelijke rente verschuldigd.
- De door cliënt gedane betalingen strekken steeds ter afdoening van in de eerste plaats alle verschuldigde rente en kosten en in de tweede plaats van opeisbare facturen die het langst openstaan, ongeacht enige vermelding van cliënt bij de betaling.
- Recovery House Nederland behoudt zich te allen tijde het recht voor om van cliënt te verlangen dat deze ofwel zekerheid stelt voor de betaling van hetgeen hij uit hoofde van de overeenkomst verschuldigd is, dan wel over gaat tot (gedeeltelijke) vooruitbetaling. Indien cliënt nalaat aan een dergelijk verzoek van Recovery House Nederland te voldoen, is Recovery House Nederland gerechtigd naar haar keuze en voor zover redelijk de nakoming van haar verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst geheel of gedeeltelijk op te schorten tot dat haar verzoek is ingewilligd, dan wel de overeenkomst te ontbinden.
- De vordering tot volledige betaling is eveneens onmiddellijk opeisbaar indien: 1) cliënt is toegelaten tot de wettelijke schuldsaneringsregeling, of daartoe een verzoek is ingediend, door cliënt surseance van betaling is aangevraagd of cliënt op enige andere wijze de beschikking over zijn vermogen verliest; of 2) indien beslag op zaken of vorderingen van cliënt wordt of dreigt te worden gelegd.
Artikel 10. Dossiervorming, geheimhouding en privacy
- Recovery House Nederland verplicht zich de gegevens van de cliënt vertrouwelijk te behandelen en niet zonder schriftelijke toestemming van de cliënt in enige vorm met derden te delen.
- De cliënt verplicht zich tot strikte geheimhouding over medecliënten en medewerkers van Recovery House Nederland.
- Recovery House Nederland richt een dossier in met betrekking tot de zorg- en dienstverlening voor cliënt, waarbij verslaglegging en het begeleidingsplan onderdeel uitmaakt van het dossier. Het volledig dossier is eigendom van Recovery House Nederland.
- Door ondertekening van de zorgovereenkomst geeft cliënt toestemming voor het gebruik van onherleidbare gegevens ten behoeve van zorg ondersteunende functies, zoals dossierbeheer, intercollegiale toetsing, intervisie, supervisie, opleiding, kwaliteitsbewaking en kwaliteitsbevordering.
- Recovery House Nederland bewaart het dossier gedurende twintig jaren, te rekenen vanaf het tijdstip waarop de zorg- en dienstverleningsovereenkomst is beëindigd. Gegevens met betrekking tot cliënt die niet tot het dossier behoren, bewaart de zorgaanbieder zo lang als nodig is voor het doel waarvoor de gegevens zijn verkregen. Na afloop van die termijn vernietigt de zorgaanbieder de gegevens.
- De zorgaanbieder vernietigt het dossier of gedeelten van het dossier binnen drie maanden na een daartoe strekkend schriftelijk verzoek van de cliënt, tenzij het verzoek bescheiden betreft waarvan redelijkerwijs aannemelijk is dat de bewaring van aanmerkelijk belang is voor een ander dan de cliënt, alsmede voor zover het bepaalde bij of krachtens de wet zich tegen vernietiging verzet.
- Persoonsgegevens van cliënt worden verwerkt overeenkomstig de regels van de Wet Bescherming Persoonsgegevens & Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Artikel 11. (Intellectuele) eigendomsrechten
- Met betrekking tot de door of namens Recovery House Nederland uitgebrachte adviezen en/of publicaties ter zake de zorg- en dienstverlening berusten de intellectuele eigendomsrechten bij Recovery House Nederland.
- De cliënt verplicht zich de door of namens recovery House Nederland uitgebrachte adviezen en/of documenten/publicaties niet aan derden ter inzage te geven dan na voorafgaande toestemming van Recovery House Nederland, tenzij dit vereist is op grond van een wettelijk voorschrift of het gebruik betreft ineen klachtenprocedure, een tuchtrechtelijke procedure, of andere juridische procedure waarin ook Recovery House Nederland of een aan haar verbonden zorgverlener partij is.
- Indien cliënt binnen Recovery House Nederland en/of met gebruikmaking van de middelen van Recovery House Nederland een (kunst)werk tot stand brengt waarop intellectuele eigendomsrechten rusten, dan komen deze rechten toe aan Recovery House Nederland.
Artikel 12. Uitstroom en beëindiging zorg
- Bij beëindiging van de zorg volgt een eindafrekening van de kosten, controle op Recovery House Nederland haar eigendommen en verrekening van borggelden. Er geldt een opzegtermijn van 2 maanden op de zorg en één maand opzegtermijn op de huurovereenkomst.
- In geval van overtreding van de reglementen behoudt Recovery House Nederland zich het recht voor om cliënt op ieder moment van verdere deelname aan het zorgprogramma uit te sluiten. In dat geval volgt onmiddellijke verwijdering uit huis, worden de huissleutels teruggevorderd en de contactpersonen van de cliënt op de hoogte gesteld. Vooruitbetaalde zelfstandige bijdrage en borggelden worden niet teruggegeven. De financier zal op de hoogte worden gesteld van de beëindiging van de zorg.
- Bij vroegtijdige beëindiging van de zorg zullen de gemaakte kosten in rekening gebracht worden en vervalt het recht op restitutie.
- Bij overtreden van één of meerdere verbodsbepalingen uit het huisreglement heeft Recovery House Nederland altijd het recht de zorg per direct te beëindigen en geldt onmiddellijke verwijdering uit huis. Cliënt wordt geacht op de hoogte te zijn van het huisreglement welke bij instroom wordt verstrekt.
- Zorg en inwoning stoppen per direct wanneer de WMO niet toegekend wordt. Tenzij de cliënt besluit de zorg en inwoning volledig op een andere wijze te bekostigen.
Artikel 13. Toepasselijk recht
- Op de algemene voorwaarden en alle overeenkomsten waarop deze van toepassing zijn, is het Nederlands recht van toepassing.
- Geschillen naar aanleiding van deze algemene voorwaarden en/of de overeenkomst(en) waarop deze voorwaarden van toepassing zijn, zullen uitsluitend worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement waarin Recovery House Nederland is gevestigd.