Veelgestelde vragen
Zorg
Recovery House Nederland is 365 dagen per jaar, 24/7 open, althans: voor onze cliënten. Voor externen zijn wij bereikbaar maandag t/m vrijdag 07:30-18:00, in de avond en het weekend op afspraak.
Wanneer je direct hulp nodig hebt kun je altijd een van onze medewerkers bellen. Bij Recovery house Nederland kunnen onze cliënten altijd gebruik maken van 24/7 bereikbaarheidsdienst (BBD).
Bij Recovery House Nederland werken we met een zero tolerance beleid, en streven naar volledige abstinentie. Dit houdt in dat je, je onthoud van elke van vorm van alcohol en/of drugs, danwel elk ander stemmings- en/of bewustzijns veranderend middel. Tevens zijn er specifieke verbodsbepalingen voor surrogaten (vervangende middelen zoal alcoholvrije drank) en prestatie verbeterende middelen (denk aan anabolen, creatine of energydrank). Je ondertekent hiertoe ons huisreglement bij instroom.
Een safehouse is een vorm van beschermd wonen. Een veilige plek waar je met lotgenoten samenwoont en kan werken aan je herstel. Bij Recovery House Nederland zijn wij echter meer dan alleen een veilige plek, zie daartoe ‘Waarom Recovery House Nederland?’
Bij Recovery House Nederland geloven wij in volledig en duurzaam herstel, op alle facetten van je leven: welke wij levensgebieden noemen. In die zin verwijst onze naam ook naar onze filosofie: we zijn meer dan alléén een veilig thuis (safehouse). Herstellen van je verslaving is namelijk slechts het begin. Abstinentie is het middel om jou doel: volledige re-integratie in de maatschappij, te bereiken.
Als je een klinische behandeling succesvol hebt doorlopen en actief met je herstel aan de slag wilt ben je van harte welkom. Wel zitten er grenzen aan onze zorg, dit wordt met een intake bepaald. Algemene vereisten zijn dat onze cliënten Nederlands (kunnen) spreken en verstaan, tenminste 18 jaar of ouder zijn, en een gemiddeld niveau van intelligentie hebben (IQ niet lager dan 85).
Bij Recovery House Nederland gaan we voor volledig herstel. In principe ben je met elke middelenverslaving welkom. Wanneer er sprake is van specifieke gedragsverslaving(en) (bijv. eten, gamen of gokken) gaat dit in overleg.
Dat kan, maar altijd in overleg met je persoonlijk begeleider.
Over het algemeen duurt een zorgtraject zo’n 9 maanden tot maximaal 1 jaar.
Dit wordt individueel bepaald. In het algemeen bieden wij zowel groeps- als individuele begeleiding, en bestaat een traject uit drie fases: instroom, zorg op maat en uitstroom . Bij instroom zullen wij aan de hand van 10 leefgebieden jouw persoonlijke situatie in kaart brengen en krijg je een persoonlijk begeleider (PB’er) toegewezen. Samen met je PB’er zul je gedurende het zorg op maat traject alle leefgebieden op orde brengen. In de uitstroomfase heb je alles op orde, dagbesteding ((vrijwilligers)werk, studie), toekomstperspectief en ligt de nadruk op stabiliseren van je situatie. In deze fase ondersteunen wij je bij het vinden van een passende woning.
In sommige gevallen is een natraject nodig. Je woont al zelfstandig, hebt dagbesteding, maar nog een extra steuntje in de rug nodig. In dat geval kunnen wij in ambulante vorm hulp bieden. Je woont niet meer in ons safehouse, doet niet meer mee met de groepsonderdelen, maar hebt wel een persoonlijk begeleider (PB’er) die je wekelijks spreekt. Ook kan je gebruik maken van onze bereikbaarheidsdienst (BBD).
Je kan je aanmelden middels het contactformulier onder kopje ‘aanmelden’ of door een email te sturen naar aanmelden@recoveryhouse.nl, vermeld daarbij je volledige naam, geboortedatum en contactgegevens. Een van onze begeleiders zal dan contact met je opnemen om een telefonische intake te plannen.
Een intake duurt gemiddeld zo’n 45 minuten, in dit telefonische gesprek zullen wij jou hulpvraag verdiepen. Na de intake zal jou hulpvraag worden besproken en binnen max. 5 werkdagen krijg je uitsluitsel.
Ja. Recovery House Nederland werkt onder andere op basis van het Minnesotamodel. Voorkennis van het Twaalf Stappen programma is niet vereist, bereidheid om je hier in te verdiepen wel. Bij Recovery House Nederland committeer je, je aan het volgen van meetings, zoeken van een sponsor, en actief aan de slag gaan met het Twaalf Stappen Programma.